Silikon kauçuk ürünlerinin herkese tanıdık geldiği düşünülmektedir. Bazı ürünler kalıplandıktan sonra doğrudan kullanılabilirken, diğerleri ikincil vulkanizasyon (ikincil kükürtleme olarak da bilinir) gerektirir. Aslında, kalıplamadan sonra çıplak gözle iyi görünür ve normal olarak kullanılabilir. Neden ikincil vulkanizasyona girmemiz gerekiyor?
Öncelikle, tüm silikon kauçuk ürünlerinin silikonun ikincil vulkanizasyonunu gerektirmediği belirtilmelidir. Ancak, ham maddelerin formülüne bağlı olarak, bazıları tek seferde doğrudan kalıplanabilirken, florokarbon kauçuk ürünleri ve EPDM silikon kauçuk ürünleri gibi bazı özel malzemeler ikincil vulkanizasyon gerektirir. Bunun nedeni, bu malzemelerin birincil vulkanizasyonu sırasında, içlerindeki peroksitlerin ayrışması ve yüksek polimer reaksiyonlarına girmesi, bazı düşük molekül ağırlıklı bileşiklerin (benzen, benzoik asit vb. gibi) üretilmesidir. Bu düşük molekül ağırlıklı bileşikler kauçukla karıştırıldığında, silikon kauçuğun mekanik özelliklerini ve ömrünü azaltır ve ayrıca toksiktir. Bu, silikon mutfak eşyaları için çok elverişsizdir, bu nedenle silikon kauçuk ürün üreticileri genellikle düşük molekül ağırlıklı bileşikleri ayrıştırmak ve buharlaştırmak için ikincil vulkanizasyon kullanır.
İkincisi, ilk vulkanizasyon tamamlandıktan sonra, silikon molekülleri tam olarak çapraz bağlanmayabilir (vulkanizasyon yetersizdir). Silikon kauçuğun ikincil vulkanizasyonu, daha tam ve eşit bir şekilde vulkanize olmasını sağlayarak, kauçuğun mekanik özelliklerini ve dayanıklılığını artırabilir.
Üçüncüsü, otomobillerde yaygın olarak kullanılan EPD silikon kauçuk ürünleri gibi silikon ikincil vulkanizasyonuna tabi tutulabilir, bu da ikincil vulkanizasyondan sonra kokuları giderebilir ve araç yolcularının konforunu artırabilir.
Dördüncüsü, maliyetleri düşürmek ve üretim kapasitesini artırmak için, silikon ürün üreticileri genellikle ilk silikon vulkanizasyon süresini kısaltır ve daha sonra ürünlerin tamamen vulkanize olmasını sağlarken rekabet güçlerini de artırmak için ikinci vulkanizasyon süresini uzatır.